wedstrijdreglementen – oefenstof

*Aan de ouders van ‘nieuwe’ wedstrijddeelnemers Turnen*
We krijgen vaak de vraag van ouders waarvan de kinderen voor de eerste keer meedoen aan een wedstrijd wat ze kunnen verwachten omdat het toch best een beetje spannend is.

Enkele weken voor de wedstrijd ontvang je informatie over waar je precies moet zijn en hoe laat je moet beginnen. Soms is dit pas heel kort voor de wedstrijd aan. Hierin zijn wij afhankelijk van de KNGU en de nieuwsverstrekking.

Alle meisjes moeten turnen op 4 toestellen (jongens op 6) en dat is ook zo aangeleerd, maar dat weten de (jongere) meisjes thuis vaak niet te vertellen omdat ze alleen mat kunnen voordoen thuis. Als de trainer haar bij bv. de brug zet, weet ze wel wat ze daar moet doen en op de balk of sprong ook.

De eerste keer is een wedstrijd een hele belevenis maar bijna altijd zeggen deelneemsters achteraf : “ik vond het hééél erg leuk”. Er zijn die dag 3 wedstrijden en op elke wedstrijd zijn er 2 ‘banen’ (=deel van de zaal) met 4 toestellen: vloer,brug, balk,sprong (bij jongens vloer, brug, rek, sprong, voltige, ringen) dus 8 groepen meisjes die tegelijk de wedstrijd doen. – en dat dus 3x op een dag. De meisjes zitten per leeftijd/niveau bij elkaar, dus in 1 groep doen ze allemaal dezelfde oefeningen. Een wedstrijd begint met omkleden in de kleedkamer, daar komen KV-trainsters ze ophalen; in de wedstrijd doen meerder KV-meisjes mee in zelfde KV-pakje, dus zet naam erin op het labeltje!! Let op dat er ook geen onderbroekje onder het pakje vandaan komt. Op wedstrijden raden wij aan geen onderbroekje te dragen.

Vooraf is een centrale warming-up: meisjes mogen rekken, strekken, lopen, warm-worden, daar zijn de trainsters bij. Dan volgt de opmars, per vereniging in rij gezet en begint opmars. Dan is waarschijnlijk eerst prijsuitreiking van 1e wedstrijd, daarna gaan meisjes van wedstrijd 2 naar hun 1e toestel: een KV-juf brengt ze er naar toe. Er zal een trainer/trainster van KV bij hun groep zijn die hele wedstrijd met die meisjes meeloopt, langs de 4 toestellen. Bij hun toestel mogen ze dan eerst nog even proefdraaien = inturnen. Dan wordt er centraal omgeroepen: ‘wedstrijd gaat beginnen’ en aan
elk toestel is dan 1e van de groep aan de beurt. De jury geeft steeds
nadrukkelijk een seintje: nu mag jij beginnen .

Meisjes zitten als groep op een bank bij het toestel, en als alle 8 groepen klaar zijn- dan wordt er centraal omgeroepen, lopen meisjes met trainsters als groepje naar volgende toestel: na vloer komt sprong, dan brug en dan balk. Aan eind van de wedstrijd hebben ze
even vrij(warming-up voor dln wedstr3)..wachten op prijsuitreiking! dan moeten alle deelneemsters (per vereniging bij elkaar) weer opmarcheren voor uitreiking van medailles en horen ze ook wie er mogen meedoen op de finale.
Als je tevoren tijd hebt  en niet in de eerste wedstrijd hoeft kan je alvast wat eerder komen om  op de tribune te zitten. Dan kan je zien hoe het gaat bij vorige wedstrijd .

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Op de website van de KNGU zijn de regelementen voor de wedstrijden te vinden net als allerlei you-tubefilmpjes met o.a de voorgeschreven oefenstof. Handig voor onze train(st)ers, maar ook om zelf thuis te oefenen (informeer bij je train(st)er welk niveau jij precies beoefend)

Op http://www.kngu.nl/wedstrijdreglementen/reglement

• kies je links voor turnen heren, turnen dames, acrobatische gymnastiek, groepsspringen of dans
  • Vervolgens kies je in de linkerkolom wedstrijdzaken
  • Kies dan in de linkerkolom de betreffende zaken (bijvoorbeeld NTS2013 voor Turnen Dames)
  • Dan gaat er vaak nog een extra menu open, bij turnen dames bijvoorbeeld voorgeschreven oefenstof
  • Vervolgens krijg je blokken met niveau’s: klik op de juiste variant en de uitleg wordt weergegeven.